Cafeteria 2019: Jelentősen átalakul 2019-ben a cafeteria egyes elemeire vonatkozó adókedvezmény. Munkaidő Nyilvántartó rendszerünkben, az új jogszabálynak megfelelve aktualizáljuk a cafeteria nyilatkozatot.

A 2019-es adó- és járulékváltozások a dolgozónak adható béren kívül – felül adott juttatásainak a körét erősen leszűkítették. Azzal ugyanis, hogy a legtöbb, eddig csak munkáltatói terheket viselő juttatási-elemet ugyanolyan adó- és járulékokkal terhelték, mint a munkabért, gyakorlatilag megszüntették ezeket a juttatásokat.

Például:

  • Önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás
  • Önkéntes egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás

Szakértők ugyan próbálkoznak meggyőzni a munkáltatókat, hogy érdemes ezeket továbbra is adni.

Hivatkoznak az öngondoskodásra, az év végi dolgozói adójóváírásra.

Véleményem szerint bízzuk a dolgozóra, hogy a bérként adózó, nem pénzbeli juttatásokat mire fordítja. Világosítsuk fel az öngondoskodás fontosságáról, és adjuk oda számára pénzben. Bízzuk rá, hogy befizet-e pl. az  önkéntes nyugdíjpénztári pénztárba a nettójából valamennyit. Akár az egészet is, esetleg többet is. Az adójóváírás pedig ugyanúgy megilleti a saját befizetése után is.

Eddig is megvolt a lehetősége, hogy rendelkezzen arról, hogy a nettó munkabéréből mennyit utaljon a munkáltatója az önkéntes pénztárba egyéni befizetésként. Ezt a lehetőséget ezután is biztosítanunk kell számára.

Semmiképpen ne legyen kényszer!

Ez a módszer azért is jó, mert nem fog a dolgozó haragudni a munkáltatójára, hogy a 10 e Ft-os önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás a folyószámláján 3350 Ft-os hiányt eredményez.

Megjegyzendő a törvényesség betartása érdekében, hogy ha a munkáltatónak szerződése van valamely önkéntes pénztárral a tagdíj átvállalásáról, akkor ezt érdemes szüneteltetni vagy megszüntetni (1993. évi XCVI. Törvény 12. §).

Javaslatunk a 2019-es évre:

Ha a munkáltató az „önkiszolgáló béren kívüli juttatási rendszer”  (cafeteria) megtartása vagy bevezetése mellett dönt, abban csak a SZÉP kártya zsebei és a „béren kívüli készpénz” kapjon választási lehetőséget. Az adómentesen adható elemeket persze ne zárjuk ki (óvoda, bölcsőde, sportbelépő, kulturális belépő), de ezekről nem érdemes előre nyilatkoztatni a dolgozókat. Ezek ugyanis számukra előre nehezen tervezhető kiadások, és mindenképpen számlát kell hoznia róluk. Célszerű lenne megengedni, hogy ezeket az elemeket „menet közben be lehessen cserélni” a hozott számla alapján a bruttó cafeteria keretre, annak mértékéig. Ez talán még nem okozhat olyan nagy adminisztrációs többlet-terhet a munkáltató bérszámfejtésének.

A KREA-SOFT Munkaidő Nyilvántartó rendszerében a cafeteria nyilatkozatot ennek megfelelően fogjuk 2019-re aktualizálni. Egyedi igényeket persze ezután is teljesítünk.

Előzze meg Ön is a téves munkaidő nyilvántartásból származó károkat a KREA-SOFT Munkaidő Nyilvántartó rendszerével.

Vegye fel velünk a kapcsolatot és kérjen tőlünk információt!